Tanszéki laboratórium

A tanszékhez tartozó laborban növény-, talaj- és lisztvizsgálatok folynak, emellett az oktatásban is kiemelten fontos szerepet tölt be.

A növényvizsgálatok során beltartalmi értékek meghatározása történik: abszolút szárazanyag-, nyersfehérje-, nyersrost-, nyerszsír-, mikro- és makroelem-, keményítő- és összes szénhidrát-tartalom.

A talajvizsgálatok főként a kötöttség, a pH, a mész-, a humusz-, a mikro- és makroelem-, az összes nitrogén-, az ammónia és a nitrát-tartalom vizsgálatokra terjednek ki.

A lisztvizsgálatok a tangazdaságban kisparcellás körülmények között előállított, Magyarországon forgalomban lévő kalászos gabonák termésének minősítésére irányulnak. Főbb vizsgálatok: hektoliter-tömeg, ezerszemtömeg, őrlési %, fehérje-, sikér- és nedvesség tartalom, valorigráfos értékszám, valamint az esésszám meghatározása, továbbá Zeleny-teszt és sütéspróba végzése.

Tanszéki laboratórium Tanszéki laboratórium
Tanszéki laboratórium

Nicon Eclipse Ni-U fluoreszcens kutatómikroszkóp

A kamerával és monitorral ellátott eszköz növényi és állati szövetek sejtszintű tanulmányozását teszi lehetővé. Tárgylemezes preparátumok vizsgálatára alkalmas. Segítségével növényi kórokozók és mikroszkópikus méretű rovarok faji határozása lehetséges.

Tanszéki laboratórium
MÉK Nyílt Nap - Auditorium 2018. december 14. 10:00 - 14:00
Szenátusi ülés 2018. december 17. 14:00 - 16:00